Aangepaste Lotto voor Leespraat

Eén van de eenvoudigste spelletjes om aan te passen aan Leespraat is Lotto. Ik heb een mooie, eenvoudige gekocht bij Flying Tiger in Haarlem.

Wat heb ik dan nodig?

Benodigdheden Lotto

Dat is heel simpel; je hebt nodig een lotto met duidelijke plaatjes. Misschien kies je voor een dure omdat je er veel verschillende dingen mee kan doen en het dus lang mee moet gaan. Misschien kies je voor een goedkope omdat je naarmate je kind vordert makkelijk aanpassingen kan doen.

Je hebt ook losse etiketjes nodig en een stift die duidelijk schrijft, maar niet al te dik is. Schrijf dan op de achterkant wat er op de voorkant van het kaartje te zien.

Het allereerste begin

Een beginnende lezer zal eerst beginnen met het matchen van twee plaatjes. Een kind dat bezig is met Leespraat moet immers eerst leren dat dingen “hetzelfde” kunnen zijn.

Voor de beginnende lezer is het belangrijk de concepten “kiezen” en “benoemen” aan te leren. Heel simpel. Leg de grote óf de kleine lottokaartjes voor het kind neer en stel de vragen “waar is de beer?” of “wat is dat?”.

Beginnende lezer

Lotto_2

Wanneer je kind dit kan, kun je beginnen met lotto zoals op onderstaande foto. Je geeft je kind een kaartje met de woordzijde naar boven en vraagt hem wat er staat. Dat oefen je door regelmatig te laten zien wat er op de achterkant van het kaartje staat (het plaatje). Vervolgens matcht het kind het geschreven kaartje met de foto op de lottoplaat.

Gevorderde lezer

Als jouw lezertje al op dreef begint te raken kun je er voor kiezen de foto’s op de lottokaart ook te beplakken met woorden zodat het kind de woorden met de woorden moet matchen.

Aangepaste spellen

Deze lotto is een heel eenvoudige aanpassing van een spel. Heb jij spellen die je hebt aangepast voor Leespraat? Laat even een berichtje achter!

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *