De moestuin in juli

Vakantietijd

Het is nu 10 juli en de vakantie komt eraan. Dat betekent dat mijn maandelijkse overzichtje van de moestuin als voor de helft van de maand geschreven gaat worden. moestuin juliEen vriendin van mij zorgt in de twee weken dat wij weg zijn voor onze moestuin en uiteraard mag ze dan ook de oogst meenemen die beschikbaar is. Dat houdt voor ons in dat zij de eerste snijbonen mag gaan eten. Dat doet altijd een beetje zeer…

Als we op vakantie zijn voelt het altijd alsof we thuis een hondje hebben wachten. De tuin voelt aan als een levend organisme dat constante zorg nodig heeft. Midden in het seizoen twee weken alles loslaten gaat altijd met frisse tegenzin. Een tuinbuurman van ons gaat altijd in de laatste twee weken van augustus weg, maar dat kun je natuurlijk niet altijd zo exact plannen.

Halverwege juli staat elke groente en fruit zo’n beetje op springen. Daarom laat ik alleen een selectie zien van de dingen die ik leuk vind om iets over te vertellen.

Bramen

Toen we ruim twee jaar geleden met de moestuin begonnen, namen we de tuin over van een tuinier die zijn tuin wilde afstaan.

bramen moestuin

Hij had over de hele breedte van de tuin (tien meter) enorme bramenstruiken staan. Omdat deze nogal over het looppad heen groeiden moesten ze weg. Maar echt. Helemaal. Weg. Omdat Walter toen op vakantie was heb ik eigenhandig de volledige tien meter bramenstruik verwijdert. We hebben daar eigenlijk geen goede foto’s van, maar geloof me dat ik daar uren heb staan knippen en snoeien.

Omdat we zelf in onze eigen tuin wel graag bramen wilden hebben, hebben we twee heel klein stokjes met kleine wortels van de bramenstruik in de grond gezet. Voor een half seizoen zag het er extreem zielig uit; die twee droge, kale stokjes. Na dat half jaar begonnen ze de eerste blaadjes te krijgen. Nu, twee jaar later, groeien de bramen de pan alweer uit. Voor de hoeveelheid bramenstruiken die we hebben, kijken we een enorme opbrengst te krijgen. Op dit moment vallen de bloemetjes van de bramenstruiken af en laten de eerste knalgroene braampjes hun gezicht zien.

Mais

Zoals ik eerder al schreef kwam de mais, bij de eerste keer zaaien, totaal niet op. Niet één sprietje was er te zien.

mais moestuin

Dus hebben we alles weer om geschoffeld en nieuw zaad gezaaid. Nou, dat was een goede zet. Want de mais komt al tot mijn heup. We gaan nog geen net  om de mais heen doen. Dat zal wel moeten, om de vogelvraat tegen te gaan, maar daarmee wachten we even tot na de vakantie. Op dit moment vormen zich nog geen pluimen of kolven. Maar  veelbelovend is het wel!

Broccoli

Als je zo naar de foto van de broccoli kijkt lijkt het heel wat.

broccoli moestuin

Ik heb heel blij een foto gemaakt van de eerste broccoli die ik zag. Wat ik echter niet heb gefotografeerd zijn de rest van de planten. Ze zijn allemaal ontzettend groot, maar ze hebben geen hart. Dat betekent dat er dus niets aan zit te komen wat ook maar enigszins lijkt op een broccoli. De broccoli die je hier ziet is ongeveer twee centimeter doorsnede.

We laten nu alles even staan, maar na de vakantie gaan we alle broccoli die het niet goed doet, uit de tuin halen. We hebben nog genoeg andere kolen die we graag op die plek zouden willen zetten.

Courgette

De courgette is een eenvoudig te telen lieveling van mij.

courgette moestuin

Ze kost weinig geld, weinig moeite, groeit uitbundig, is eenvoudig schoon te maken en heel veelzijdig in de keuken.

Echt een must in elke tuin dus. We hebben nu drie courgetteplanten staan en ze doet het allemaal even goed. De courgettes van komende twee weken gaan allemaal naar vriendinlief, maar daarna blijft er nog genoeg over voor ons.

Quinoa

Dit jaar hebben we, bij wijze van experiment quinoa geteeld.

quinoa moestuin

De planten staan er mooi bij. Ik heb natuurlijk geen idee hoe ze er uit horen te zien, maar ze ogen gezond. Ze staat nu ongeveer anderhalve meter hoog en de eerste pluimen beginnen te komen. Nu zijn ze nog groen, maar als het goed is krijgen ze allemaal verschillende kleuren. Ik vermoed dat we ze moeten drogen als we denken dat ze rijp zijn. Maar precies weten doe ik het niet.

Pompoen

pompoen moestuin

Even een fotootje van de pompoen. Ik heb al eerder geschreven dat we dit jaar gaan proberen de pompoen omhoog te leiden, omdat hij vorig jaar heel veel ruimte innam. Zoals je op de foto ziet hebben we de rechter pompoen het eerst geplant en de linker twee een aantal weken later. We zijn erg benieuwd hoe ze er uit zien als we terug komen!

Bruine boon

Dan tot slot nog een update van de bruine boon.

bruine boon moestuin

We staan op het punt om weg te gaan en zien nu voor het eerst een peultje van de bruine boon. Deze peulen worden zo meteen groot en gelig en laten we net zo lang hangen tot ze gedroogd zijn. Daarna knippen we ze af en drogen ze nog even verder. Wanneer je dat het peultje openmaakt, komen de bruine boontjes er zo uitrollen. Hetzelfde geldt overigens voor onze kievitsbonen. Deze hebben alleen een andere kleur, maar is nu nog niet zichtbaar.

Voor nu: fijne zomer!

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *