Eetbare bloemen in de moestuin

Samen met onze tuinburen hebben we dit jaar eetbare bloemen in de moestuin gezaaid. Ik vind het er niet alleen prachtig oost-indische kersuitzien, het is ook nog een een extraatje dat je ze kunt eten. Ik vermoed niet dat elke eetbare bloem ook daadwerkelijk gegeten wordt, maar zo af en toe over de salade is het wel erg leuk!

Ik heb niet veel verstand van eetbare bloemen en nadat ze uitkwamen moest ik even een onderzoekje doen welke namen bij welke bloemen hoorden. Daarom vooral aandacht voor de foto’s!

Komkommerkruid of bernagie

bernagie moestuin

Op de foto rechts zie je het komkommerkruid, dat is één van de meeste bekende soorten eetbare bloemen.

Van deze plant kun je zowel bloemetjes als de stelen eten. De geur en de smaak doen een beetje denken aan komkommer, maar die smaak hadden wij er nog niet echt uitgehaald!

goudsbloem moestuin

Goudsbloem

Van de goudsbloem kun je de blaadjes gebruiken in bijvoorbeeld rijst om een saffraanachtige kleur te geven aan je gerecht.

Hij smaakt wat heel licht scherp, maar niet overheersend. Het is dus meer een bloem je voor de sier gebruikt in je eten. Het leuke is dat hij kleurvast is; ook na het verwarmen!

Korianderbloem

koriander moestuin

De tijd die ik heb besteed om het woord ‘koriander’ neer te kunnen zetten is volgens mij buitenproportioneel.

Ik kwam er maar niet achter wat dit kleine witte bloemetje zou zijn. Zodra je langs de plant loopt, komt een geur vrij die niet goed te beschrijven is. Of het nou echt een lekkere geur is weet ik niet. De smaak valt ook maar moeilijk te omschrijven, maar ook dat vind ik niet echt lekker. Door hun mengeling van wit en zachtroze vind ik ze wel erg mooi!

viooltje moestuin

Viooltje

Vorig jaar groeide er ineens een viooltje in onze tuin, tussen de kolen!

Ik heb hem later in de seizoen (toen we moesten spitten) voorzichtig uitgegraven en op een handiger plek gezet. Nu hebben we er twee! Eén op de oude plek en één op de nieuwe plek! Hoeveel moeite je soms moet doen om je groenten en fruit goed te verzorgen en hoe eenvoudig steken andere plantjes steeds weer de kop op. In dit geval heel erg leuk.

Als een viooltje wordt gegeten is dat vaak in de salade. Maar mijn spontaan opgekomen viooltje gaat echt niet in de pan!

Bloemsteel van de sjalot en knoflook

eetbare bloemen moestuin

Zodra een sjalot, ui of knoflook begin de bloeien, verschijnt er een lange, dikke steel uit het hard van de plant.

Bovenaan zit (in het begin) een gesloten bloem. Wanneer dit gebeurd kun je de steel beter uit de plant trekken zodat alle energie naar de sjalot of knoflook gaat. Gooi deze bloemsteel echter niet weg! Hij smaakt heerlijk naar een kruising tussen knoflook en lente-ui. De bloem zelf is geloof ik niet lekker of niet eetbaar.

Bloem van de courgettecourgettebloem moestuin

Een bijproduct van de courgetteplant is de courgettebloem! Ook deze is eetbaar. Na het verwijderen van de meeldraden en stampers kun je ze rauw eten. Een ander bekend recept is het frituren van de bloemen.

Oost-Indische kers

oost-indische kers moestuin

Naar mijn weten de meest bekende eetbare bloem in de moestuin. En ik vind ze zo mooi!

Ze komen in alle kleuren en maten en ik ben met name dol op die poederkleuren! De bloemblaadjes hebben een typische smaak van tuinkers. Wanneer je ook de meeldraden en de stampers opeet krijg je een bijzonder tinteling op je tong.

Leuke bijkomstigheid is dat je van de zaden van de Oost-Indische Kers heel eenvoudig kappertjes kunt maken. Het recept vind je hier!

 

 

 

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *