Gratis patroon one-hour-top

Gewonemensenkleding

Als je kleding maakt ben je vaak geneigd om heel mooie en speciale kleding te maken. Maar deze kleding kun je misschien gratis patroon one-hour-tophelemaal niet zo vaak aan. Nu ben ik van plan om me de komende tijd weer wat meer bezig te houden met het maken van kleding. Dan heb ik het vooral over kleding die ik gewoon in het dagelijks leven aankan. Dan is het natuurlijk extra leuk als het ook nog eens heel eenvoudig is. Ik ben dus op zoek gegaan naar eenvoudige en snelle patronen voor kleding die je elke dag aan zou kunnen. Op www.fancytigercrafts.com vond ik een leuk patroon voor de one-hour-top. Klik hier voor de gratis PDF-versie van het patroon in de maten xs tot en met xxl.

Hij heeft alleen een voor- en een achterkant en alle zomen worden slechts eenmaal omgevouwen en gestikt. Kind kan de was doen. Eigenlijk was het patroon uitprinten, knippen en plakken nog het meeste werk! Daar gaan we.

Het gratis patroon plakken en knippen

Allereerst moet je natuurlijk de bovenstaande PDF van de one-hour-top downloaden en uitprinten. Ik heb dit gedaan op oud kladblokpapier. Gaat prima en net even wat beter voor het milieu. Ik heb gekozen om maat xs/s te maken. Later zul je zien dat dit zelfs nog veel te ruim was. Maar daar kom ik later op terug.

gratis patroon one-hour-topNu komt het grote knutselen. Ik had de onderdelen keurig op lijntjes voor xs/s doorgeknipt en was lekker aan de slag gegaan met het plakken en knippen. Totdat ik bijna klaar was en allerlei rare stukken over had.

Wat heeft de maker van dit patroon nou gedaan: zij verwacht van je dat je alle rechte randen van het A4-papier aan elkaar plakt en daarna het geheel uitknipt. En dus niet, zoals ik het had gedaan, alle onderdelen uitknippen en daarna aan elkaar plakken. Het kan dus allebei, maar het is even fijn om te leren van andermans fouten.

Toen ik eenmaal doorhad wat ik had gedaan was het overigens heel gauw opgelost. Ik kon gewoon een heleboel extra stukken weggooien.

En dan nu…

Nu leg je de papieren patronen op de stof en knip deze uit met ongeveer een centimeter naadtoeslag. Knip de onderdelen uit de stof. Ik heb de top helemaal in elkaar gespeld en met behulp van manlief aangetrokken. Op die manier kon ik zien of de top de juiste grootte had.gratis patroon one-hour-top

Of het aan de stof lag of gewoon aan het patroon dat weet ik niet. Maar ik kon er in zwemmen. Ik ben wel wat strakke tops gewend dat dit en dus ik het volgende gedaan. Ik heb bij de mouwrand zo’n vier centimeter strakker afgespeld en van onderrand tot oksel zo’n negen centimeter. De rest heb ik vloeiend naar elkaar toe laten lopen. Je moet zelf dus even kijken wat je mooi vind staan. Misschien staat een wijde top wel mooi bij jouw figuur. Hoe dan ook: kies je maat liever te klein dan te groot.

gratis patroon one-hour-topDaarna heb ik het teveel aan stof afgeknipt en de schouder- en zijnaden vastgestikt met een stretchsteek. Ik heb niet gelockt, want dit is niet per se noodzakelijk bij tricotstof. Het is natuurlijk wel de mooiste afwerking.

De halslijn, onderrand en mouwranden heb ik gewoon een centimeter naar binnen geslagen en ook met een tricotsteek vastgezet.

gratis patroon one-hour-topPatroon aanpassen en verder aan de slag

Het patroon heb ik nu dus liggen en deze bewaar ik uiteraard. Voordat ik deze top nog eens ga maken pas ik het papieren patroon aan en zo heb ik mijn eigen costum made top.

Laat even een berichtje achter als jij deze one-hour-top ook hebt gemaakt en wat je ervaringen zijn!

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *