Ijsthee maken zonder suiker

ijsthee maken zonder suikerVerkoeling zoeken

Op het moment dat ik dit schrijf vallen de mussen van het dak. Je hoort mij niet klagen, maar een beetje verkoeling is wel lekker! De supermarkten liggen vol met frisdrank, maar dat kopen wij al jaren niet meer. We houden het bij thee, koffie, limoenwater en diksap. Maar een lekker glas zoete ijsthee is ook fijn!

ijsthee maken zonder suikerIjsthee maken zonder suiker

Vorige zomer hebben we ook al ijsthee gemaakt. We kochten verse, voor ijsthee geschikte thee en gooiden dan daar dan suiker bij het kokende water. Lekker. Dat zeker. Maar het kan beter.

 

 

ijsthee maken zonder suiker

Nu vonden wij bij Kaldi in Heemstede zakjes ijsthee-thee. Het is niet geheel suikervrij, want op de ingrediëntenlijst staan gesuikerde fruitstukjes, maar deze hoeveelheid suiker is voor ons te verwaarlozen. Mocht je toch op zoek zijn naar honderd procent suikervrij kun je gewoon op zoek naar een zoete verse thee.

Handige maniertjes

Natuurlijk staat er op het zakje hoe je de thee moet zetten en dat klopt ook helemaal. Ik laat de thee 20 minuten staan in plaats van 10 minuten, maar de rest spreekt voor zich.

ijsthee maken zonder suikerEchter, als je deze ijsthee elke dag wil maken moet je er een beetje handigheid in krijgen. Allereerst moet je even een theezakje maken. Bij elke theewinkel kun je van die handige theezakjes kopen voor losse thee. Laatst kwam manlief aanzetten met een heel klein soort haarspeldje aan een kettinkje waarmee je dat theezakje dicht kan maken en op kan hangen. Je weet niet dat je het nodig hebt…totdat je het nodig hebt!

ijsthee maken zonder suikerIk kook o,8 liter water in de waterkoker en giet dan in een kan van melamine om te laten trekken. Daar koelt het al een beetje af en na 20 minuten giet ik het pas over in een glazen fles. We hebben het één keer direct in de glazen fles gegoten, maar die barstte toen. Vandaar dit handigheidje. Om de glazen fles niet alsnog te laten barsten, houd ik hem altijd even onder de hete kraan. Dan is het warmteverschil kleiner.

Eenmaal in de glazen fles laten wij de ijsthee helemaal afkoelen en zetten hem daarna in de koelkast.

ijsthee maken zonder suikerFavoriete ijsthee

Op dit moment hebben we twee zakjes ijsthee geprobeerd. De Cool Citrus is op dit moment verreweg te lekkerste, door de wat aardse smaken van de rode biet en de wortel. Op de foto is de Cool Citrus (anders dan je zou denken) de rechter, rode ijsthee. Volgende week gaan we even op pad om een andere smaak te testen. Er zijn vijf soorten, van allemaal € 4,95 per zakje!

 

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *