Jam maken met rode en zwarte bes

Drie soorten jam

Het is half juli en dat betekent dat we heel veel rode en zwarte bessen hebben. De rode bessen worden hier veel “rauw” gegeten, zwarte en rode bessenmaar we hebben zoveel dat we er ook jam van kunnen maken. De zwarte bessen zijn niet zo geliefd, maar wel in de jam of saus! Ik heb uiteindelijk drie soorten jam en saus gemaakt: één potje rode bessenjam, één potje zwarte bessenjam en één potje zwarte- en rode bessensaus.

Jampotten uitkoken

Allereerst moet je lege jampotten uitkoken. Altijd handig om al je vrienden en familie op te trommelen om jampotjes te sparen.

jampotten uitkoken

Deze potten moeten heel goed schoon gemaakt worden zodat je de jam lang kan bewaren.

De snelste manier is om de potten uit te koken is als volgt: kook water in de waterkoker. Gooi dit kokende water in een grote pan en wanneer het water goed kookt, leg je de jampotten en -deksels in het water. Laat het vervolgens een paar minuten koken en haal vervolgens de potten en deksels eruit. jam makenHandig trucje: gebruik een spaghetti-tang om de loeihete spullen uit de pan te halen. Hoe dan ook: doe het met beleid.

Zorg ervoor dat je van tevoren een schoon doekje klaar hebt liggen waar je de potten en deksels op kan zetten. Zorg ervoor dat je de randen niet aanraakt. Op deze manier blijven ze zo goed mogelijk gesteriliseerd.

Nu de jam maken

Maak allereerst je bessen schoon. Ik heb nu dus zwarte- en rode bessen gebruikt, jam makenmaar je kunt natuurlijk allerhande fruit gebruiken. Het principe blijft hetzelfde. Let er op dat niet al het fruit pectine bevat en je bij een aantal soorten fruit geleisuiker moet gebruiken om de jam dik te maken. In rode- en zwarte bessen zit veel pectine en dus is geleisuiker eigenlijk niet nodig. Ik vind dat echter toch wel handig, want het lijkt soms een beetje random wanneer de jam nou dik wordt en wanneer niet. Soms wordt de jam zo dik dat je er je mes in rechtop kan zetten en soms blijft het heel vloeibaar. Allebei prima, maar voor de zekerheid gebruik ik dus altijd geleisuiker. Dan zit je sowieso goed.

geleisuikerGoed, wanneer je bessen schoon zijn, weeg je hoeveel je er hebt. Vergeet dit niet, want je past je hoeveelheid suiker aan op je gewicht aan fruit. Overal op internet staat dat je een verhouding één-op-één moet gebruiken. Wij hebben dat één keer gedaan, maar de tranen sprongen in onze ogen. Wat zoet! Wij gebruiken dus iets meer dan de helft suiker. Dat is prima om de jam dik te krijgen en we hebben ook nog nooit beschimmelde jam gehad. Dus ook wat betreft houdbaarheid lijkt dat geen probleem.

jam makenGooi nu je fruit in een pan en zet deze op een middelhoog vuur. Met niet al te veel moeite koken de bessen kapot. Soms moet je ze een beetje helpen. Wanneer ze allemaal een beetje stuk zijn en je een “prutje” hebt, voeg je de suiker bij. Roer het nu lekker door elkaar en blijf op een laag vuur koken zodat de jam dik wordt.

Wanneer je jam voldoende dik is geworden giet je de loeiloeiloeihete jam in de schoongemaakt potten. Vul de potten tot ongeveer een centimeter onder de rand. Draai voorzichtig, maar stevig, de deksel op de potten en keer ze om. Laat ze omgekeerd staan totdat de jam is afgekoeld. Zodra de jam is afgekoeld kun je ze weer rechtop zetten. Nu zijn de potten vacuüm getrokken.

jam makenBewaar ze koel en donker en zet je in de koelkast wanneer je een jampot aanbreekt. Vergeet vooral ook niet de datum op je pot te zetten. Dat is fijn om de houdbaarheid in de gaten te houden, maar ook om nog even terug te denken aan de zomerdag waarop je deze jam hebt staan maken!

Misschien heb jij nog een ander recept voor jam? Laat even een berichtje achter!

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *