Kappertjes maken van Oost-Indische Kers

Armeluiskappertjes

Oost-Indische kers is een zeer veelzijdig plantje.

oost-indische kers moestuin

Het heeft, voor zover ik weet, niets te maken met Oost-Indië of kersen.

Het is een zeer eenvoudig te telen bloem. Vorig jaar hebben we op een aantal plekken Oost-Indische kers gezaaid en dit jaar is op diezelfde plekken het bloemetje spontaan weer opgekomen.

Oost-Indische kers heeft een aantal toepassingen.

oost-indische kersEetbare bloemen

Je kunt de bloemen eten. Je kunt ze door de sla doen bijvoorbeeld.

Bij ons thuis is dit gebruik niet heel erg geliefd. Ze hebben een  vrij scherpe smaak. Als we eters hebben gooien wel eens wat bloemen door de salade. Wie trek heeft kan ze opeten en anders is het puur voor de sier. Wil je meer lezen over eetbare bloemen? Lees hier dan even verder!

Biologisch bestrijdingsmiddel

De Oost-Indische kers is vooral een luizenaantrekker.

eetbare bloemen

Je kunt het ook zo’n beetje overal door je tuin zaaien, want hij heeft een gunstige invloed op vrijwel alle gewassen. Ook schijnen ze de rups van het groot- en klein koolwitje aan te trekken.

Omdat het een bodembedekker is hebben wij heb vooral geplant aan de randen van de tuin. Deze gedeelten van de tuin blijven altijd een beetje achter qua onderhoud. En waar bloemen groeien, groeit het onkruid minder. Ook fijn!

Kappertjes maken van Oost-Indische kers

Op een heel eenvoudig wijze kun je gebruik maken van de derde toepassing van de Oost-Indische kers, namelijk kappertjes maken. zaden oost-indische kers

Wanneer de Oost-Indische kers een beetje sneu begint te worden moet je de bladeren en bloemen even opzij schuiven. Dan zie je, als het goed is, allemaal zaden hangen en liggen. Deze zaden kun je heel eenvoudig plukken. Maak ze goed schoon onder de kraan.

Dan maak je het potje wat je hebt uitgekozen heel goed schoon. Het liefst kook je deze even uit, maar gewoon heel goed schoonmaken met afwasmiddel is ook voldoende. Als je potje helemaal schoon is, gooi je de zaden erin.

kappertjes makenZet vervolgens azijn op het vuur. Kijk zelf even hoeveel azijn te nodig hebt om te kappertjes onder te laten staan. Voeg aan de azijn een beetje suiker en wat kruiden toe naar je eigen smaak. Ik heb een laurierblaadje en rozemarijn toegevoegd. Beiden uit eigen tuin natuurlijk!

Laat je brouwseltje even kort doorkoken en giet dit in je glazen potje over de zaden heen. Plak er een etiketje op met de datum.

kappertjes makenEven laten afkoelen en daarna kan je potje in de koelkast. Het lekkerst is om een paar weken te wachten met het eten van kappertjes.

Ik ben erg benieuwd of jij ook nog lekkere recepten of toepassingen hebt voor de Oost-Indische kers!

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *