Kapucijners kweken in de moestuin

Net als de tuinbonen wilden we dit jaar voor het eerst kapucijners kweken in de moestuin. En ook, net zoals bij de tuinbonen, hebben we dit kapucijners kwekenervaren als heel leuk, eenvoudig en met een grote opbrengst.

Kapucijners klimmen

Kapucijners worden lang (zo’n twee meter hoog) en maken geen dikke stam, dus je zult de planten moeten ondersteunen. Daar hebben we deze winter lang over nagedacht. We wilden namelijk iets dat makkelijk op- en af te breken is, maar ook duurzaam is. kapucijners kwekenUiteindelijk zijn we gekomen tot het in de grond slaan van grote palen met daaromheen groen, kunststof klimgaas. Het is altijd maar afwachten of zo’n bouwwerk voldoet aan de eisen, maar de planten en ons bouwwerk hebben zich prima gehouden! Als het goed is kunnen we in het najaar de palen en het gaas weer weghalen en verplaatsen naar een andere plek in verband met de teeltwisseling.

Kapucijners zaaien

Toen mochten we in maart, als één van de eerste groenten, de kapucijners zaaien. We hadden gekozen voor het bekende ras Blauwschokker. kapucijners kwekenWe hebben de helft in de kas voorgezaaid en de andere helft ter plekke gezaaid in de volle grond met yoghurtbakjes zonder bodem als bescherming. En waar we bij de tuinbonen weinig verschil merken tussen beide methoden, merkten we dat bij de kapucijners zeker wel. De peulen van de voorgezaaide bonen waren er meer en door het voortrekken gingen de planten ook sneller. En je wilt met kapucijners een zo vroeg mogelijk seizoen, zodat de kans op bonenluis zo klein mogelijk wordt. Toch hebben de kapucijners het in beiden gevallen heel goed gedaan en mogen we niet klagen over de opbrengt!

Kapucijners beschermen

Overal in boeken en op internet wordt naarstig aangeraden om de kapucijners af te schermen met netten. Dit hebben we voor korte tijd gedaan met de heel jonge plantjes. Maar we werden het al snel zat. Het is kapucijners kwekenniet mooi en je kunt ook moeilijker schoffelen. Toen hebben we de netten er maar weer afgehaald en lange slierten cadeaulint opgehangen! Dat zagen we andere tuinders doen en dat vonden toch vele malen gezelliger staan. Ik weet niet of het geholpen heeft maar nu aan het einde van het kapucijnerseizoen hebben we gecontrasteerd dat er echt heel weinig kapucijners door vogels zijn leeg gepikt. We hebben misschien vijf lege peultjes zien liggen, dus daarvoor hoefden wij het in ieder geval niet af te schermen.

Erwtenpeulboorder

Alhoewel de vogels ons dit jaar dus goedgezind waren, kregen we wel een andere kapucijners kwekenbeestje op bezoek. En wel de erwtenpeulboorder. Dat is een motje dat eitjes legt op de jonge peulen en minirupsjes boren zich door de peul heel en gaan daar heerlijk zitten eten van de erwtjes. Voor zover ik heb gezien kun je aan de buitenkant niet zien of er een erwtenpeulboorder in het peultje zit en dus is het iedere keer weer een getsie-momentje als ik zo’n peultje opmaakt. De erwt ziet er namelijk vies uit, maar die worpjes schieten ook meteen uit het erwtje en dat is een vrij onsmakelijk gezicht.kapucijners kweken

Wat je hier tegen kunt doen is eigenlijk alleen maar vroeg zaaien, op een winderige plaats telen en lage, jonge rassen telen. Nu schijnt het dat de Blauwschokker redelijk goed bestand is tegen de erwtenpeulboorder, maar ik vind dat we in verhouding aardig wat kapucijners hebben moeten weggooien.

Kapucijners oogsten

Kapucijners oogsten is leuk om te doen. kapucijners kwekenZe hangen meestal op ooghoogte en je hoeft dus niet te bukken. Zoek uit alle peultjes degenen die echt helemaal dik en rond zijn. Zodra je even rustig kijkt weet je precies welke wel en niet goed zijn.

De peultjes gaan er verrekte moeilijk af en dus gebruik ik een schaartje. Dit om te voorkomen dat je de hele plant eruit trekt.

Kapucijners verwerken

De kapucijners zijn heel makkelijk met de hand open te maken omdat het schilletje kapucijners kwekenhard is. Je knijpt even in de onderkant van het peultje en het splijt makkelijk open. Even met je vinger alle erwtjes eruit ritsen en klaar! Lekkerst is natuurlijk om de kapucijners vers te eten, maar invriezen kan ook heel eenvoudig. Het werkt eigenlijk net zoals bij de tuinbonen!

Nateelt kapucijners

Wij kiezen dit jaar niet voor een nateelt bij de kapucijners. Zoals je op de foto’s kunt zien hebben we achter het rek van de kapucijners een tweede rek geplaatst. Dit is voor de pronkboon. Deze wordt behoorlijk breed dus daar willen we nu de ruimte aan geven. Voor het rek van de kapucijners hebben we de courgette geplaatst en ook deze heeft de ruimte nodig.

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *