Kleuren aanleren

Alles stap voor stap

Wanneer je aan kinderen met Downsyndroom iets nieuws wilt leren, kleuren aanlerengaat alles stap voor stap. Zo ook het kleuren aanleren. Je begint dus altijd met het aanleren van één kleur tegelijk.  Vaak heeft het kind al een voorkeur voor een bepaalde kleur en dan doe je er verstandig aan om deze kleur te kiezen als ‘beginkleur’. In dit geval hebben we gekozen voor de kleur ROOD.

Iets is rood of niet

Om steeds de focus te leggen op de kleur ROOD, zorg je ervoor dat je niet constant alle andere kleuren benoemt. Iets dus dus ROOD of het is NIET ROOD. Het is uiteraard niet verboden om een keer een andere kleur te benoemen, maar richt alle aandacht steeds op de rode kleur.

Tekenen en kleuren

kleuren aanleren

Een heel goede en eenvoudige manier om de beginkleur aan te leren is ‘gewoon’ tekenen of kleuren. Maak een bakje of pot waarin je allerlei tekenmaterialen stopt met de kleur ROOD. Potloden, stiftjes, krijtjes, stempels. Alles mag erin, als het maar de ‘beginkleur’ heeft. Vergeet niet om op de pot ook het woord ROOD te zetten, zodat je gelijk een nieuw woord introduceert. Op die manier voelt het kind toch de vrijheid om te kiezen, maar dan uit materiaal, in plaats van verschillende kleuren.

Kleuren aanleren met een spelletjekleuren aanleren

Iedereen heeft in de kast waarschijnlijk genoeg spelletjes liggen die te maken hebben met kleuren. Ook deze spelletjes kun je eenvoudig aanpassen door expliciet de nadruk te leggen op de ‘beginkleur’. In dit geval hebben we een spel met kaarten van dieren waar je nopjes in kan prikken zodat het dier de juiste kleur krijgt. Dit kan je natuurlijk keurig volgens het plaatje doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een rode leeuw te maken.

kleuren aanlerenWe gaan in dit voorbeeld een klein stapje verder dan bij het bovenstaande voorbeeld. We gaan het kind niet alleen laten ‘kiezen’ uit ROOD, maar we gaan er een paar kleurtje bijvoegen, zodat een kind ook kan leren dat een nopje ROOD is of NIET ROOD.

Pak om de beurt een nopje en bekijk of deze ROOD is of NIET ROOD. Wanneer een nopje NIET ROOD is, dan wordt hij bewust aan de kant gelegd. Doe dit met nadruk, zodat het kind ziet dat er onderscheid wordt gemaakt.

Ook hierbij gebruik je steeds (in ieder geval) het woord ROOD, om dit woord alvast te introduceren.

De kleur én het woord ROOD aanleren

Wanneer het kind al wat verder is en het onderscheid tussen ROOD en NIET ROOD goed door heeft, kun je een stapje verder gaan. In dit geval heb ik alleen gebruik gemaakt van tien rode en vier blauwe blokjes. Ik heb deze in een bakje gedaan en ben een toren gaan bouwen.

kleuren aanleren

Eerst stelde ik de vraag: welke kleur blokje gaan we pakken? Het kind benoemt steeds welk woord er op het kaartje staat. Het kind waarmee ik deze opdracht heb gedaan, kan het woord nog niet uit zichzelf benoemen, maar omdat er geen ander antwoord mogelijk was (het is immers duidelijk dat het juiste antwoord ROOD is), benoemt hij toch steeds de juiste kleur. Je kunt hierbij ook gebruik maken van het gebaar voor ROOD. Dat is het aantikken van de onderlip.

Op het moment dat jij of het kind een ROOD blokje pakt, kan hij op de toren en wanneer een blauw blokje wordt gepakt, wordt gevraagd of benoemt dat dit blokje NIET ROOD is en dus niet op de toren hoort.

Wanneer deze stap gezet is het kind de opdracht goed begrepen en geïntegreerd heeft, kun je kiezen om de focus te leggen op het lezen van het woord ROOD.

kleuren aanleren

Voer de opdracht exact uit zoals boven beschreven staat, maar het het kind niet alleen het kaartje zien met het woord ROOD, maar ook een ander woord. Laat het kind steeds het juiste kaartje met ROOD aanwijzen voordat het een blokje neer mag leggen.

Kleuren aanleren is ook maatwerk

Voor alle kinderen (met Downsyndroom) geldt: alles is maatwerk. Ook de kleuren aanleren dus. Kan jouw kind al veel meer lezen; gebruik dan uiteraard niet maar twee woorden, maar maak zinnen. Is de lievelingskleur van jouw kind BLAUW, dan is het logisch daarmee te beginnen. Maar hou wel altijd dit in gedachte; kleuren aanleren doe je altijd één voor één!

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *