Oefeningen Leespraat voor beginners

Beginnen met Leespraat

Wanneer je begint met Leespraat is het soms lastig om leuke, aantrekkelijk spelletjes te verzinnen voor je kind. In de eerste periode ben je natuurlijk maar bezig met één of twee woorden en wat zijn nu leuke bijbehorende spelletjes. Let in mijn voorbeelden dus niet op de woorden die ik gebruik. Leespraat is er juist op gefocust om uit te gaan van de interesses van een kind. Het eerste woord hoeft dus niet de eigen naam van het kind zijn, maar kan ook KROKODIL zijn of ETEN.

Matchen, kiezen en benoemen

Matchen Leespraat

Tijdens het drempelprogramma ga je aan de slag met (onder andere) het matchen, kiezen en benoemen van de eerste woorden. In het geval van dit jongetje is het zijn eigen naam. Het onderste woord is het woord dat hij in zijn houden houdt, de bovenste twee kaartje zijn de kaarten waarop hij zijn kaart mag leggen (matchen). De vraag is dan: “waar is dezelfde?” Het goede antwoord zou dus zijn dat het kind zijn kaart op de kaart rechtsboven legt, want die is hetzelfde. Op de andere kaart staat niets: “die is leeg”. Je kan ditzelfde doen met foto’s, plaatjes of speelgoed.

Deze oefening is erg droog en soms behoorlijk saai voor jonge kinderen. Je moet het dus zelf zo leuk mogelijk maken.

Boekje Leespraat

Eigen boek maken

Voor een kind dat meedoet met het drempelprogramma van Leespraat (wat zoveel wil zeggen als: het over de drempel tillen van zin krijgen in lezen en praten) is het leuk om een eigen boek te maken. Dit is voor mij het enige materiaal dat ik waarbij ik woorden en foto’s gecombineerd op één pagina heb. Verder gebruik je die combinatie nooit in Leespraat. Je leest dan met het kind in zijn eigen boek over wat er gebeurd is op vakantie, in de tuin, op school. Ook kun je foto’s toevoegen van familieleden, huisdieren etc. Belangrijk is dat je over de foto’s een gesprekje aan kunt gaan met het kind.

Op de foto hiernaast zie je een barbecue waaraan het kindje zich had bezeert. Belangrijk is dan dus om het gesprekje met hem aan te gaan over wat er gebeurd is, wat mama deed en hoe het afliep. Dit is dus puur gericht op het uitlokken van taal en het laten zien wat het concept “lezen” precies inhoudt. Het gaat er nog niet om dat het kind de teksten zelf kan lezen of uitspreken.

Dobbelsteen Leespraat

Dobbelsteenspel

Bij de Flying Tiger (in Haarlem) heb ik een tijdje terug een paar schuimrubberen dobbelstenen gekocht. Zeer goedkoop en daarmee zonder spijtgevoelens te beplakken en (waarschijnlijk) weer weg te gooien. Ik heb alle kanten beplakt met óf een woord (zijn eigen naam) óf een plaatje van iets wat er niets mee te maken heeft (Buurman&Buurman). Met het oog op de kansberekening heb ik natuurlijk vier vlakken beplakt met woorden en twee met een plaatje.

We dobbelen om de beurt en benoemen dan wat er te zien is op de dobbelsteen. Wanneer hij (of ik) het goed heeft mag hij op een hotelbel slaan als beloning.

Lotto voor Leespraat

Lotto Leespraat

Ik heb al eens een lotto op mijn website beschreven. Dit is een andere lotto met (mijns inziens) mooiere afbeeldingen. Over de lotto hoeft verder weinig gezegd te worden, maar wil je er meer informatie over de toepassing  bij Leespraat? Lees dan even het volgende artikel.

Andere spellen voor beginnende lezers?

Heb je nog tips voor andere leuke spellen voor beginnende lezers? Alle inspiratie is welkom!

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *