Leespraat, een oefening in begrijpend lezen

Leespraat

Begrijpend lezen met leespraat

Leespraat is een methode die je elk moment van de dag gebruikt kinderen met Downsyndroom te leren communiceren. Dat kan dus ook wanneer je een puzzel aan het maken bent.

Wanneer kinderen met Downsyndroom steeds meer gaan lezen is het goed om af en toe te checken of ze ook daadwerkelijk begrijpen wat zij lezen. Door een oefening in Leespraat toe te passen kun je dit checken en natuurlijk oefenen.

Oefening in Leespraat met puzzel

Wanneer je kind het leuk vind om puzzels maken, kun je na het puzzelen en vel papier pakken en opschrijven wat je kind ziet in een aantal zinnen.

De oefening is heel simpel. Je laat je kind bijvoorbeeld de volgende zin voorlezen: “de politieauto is rood” en vervolgens zeg je “nou, wijs maar eens aan”. Belangrijk is dan dus om niet te herhalen wat het kind net gelezen heeft, maar alleen te kijken of het kind zelf snapt wat hij moet aanwijzen.

Wijst een kind niet het juiste aan of zie je dat hij het niet snapt? Dan kun je aanbieden de zin nog eens te lezen en opnieuw te proberen. Daarna kun je er nog voor kiezen om je kind te helpen.

Relevante teksten

Wanneer je met Leespraat werkt, weet je dat het belangrijk is om altijd te werken vanuit de belevingswereld van het kind en dat je dus moet werken met (voor het kind) relevante teksten. Ga dus altijd uit van het kind tijdens het kiezen van de puzzel,  de woorden en de zinnen.

Daarnaast wil je natuurlijk graag dat je kind iets nieuws leert. Wees daarom niet voorzichtig met het toevoegen van nieuwe woorden of zinnen. Op bovenstaande foto zie je dat ik gebruik heb gemaakt van de woorden “steward” en “exit”. Dat zijn nieuwe woorden, waarvan ik denk dat het kind ze interessant vind. Vergeet natuurlijk niet om daarbij uitgebreid uit te leggen wat ze betekenen!

Laat een berichtje achter om te laten weten welke nieuwe of rare woorden jij je kind hebt aangeleerd!

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *