Leespraat oefening – Boodschappen Doen

Eén van de kinderen bij wie ik wekelijks oefeningen doe in Leespraat, is dol op boodschappen doen. Een lijstje maken, naar de winkel gaan, spullen uitkiezen, afrekenen en inpakken: hij vindt het allemaal leuk! Ook thuis heeft hij genoeg spulletjes om ‘winkeltje’ mee te spelen. Dit is meteen een goede uitgangspositie voor een Leespraat oefening.

leespraat oefening boodschappenlijstje

Boodschappenlijstje maken

Allereerst maak je met je kind natuurlijk een boodschappenlijstje. Gebruik daarin een verzameling van lange en korte woorden. Maar ook woorden die het kind al wél en juist níet kent. Maak dit lijstje écht samen met het kind. De meeste kinderen vinden het erg leuk om allemaal dingen op te noemen die je zou kunnen kopen.

Wanneer het lijstje klaar is ga je als begeleider/ouder de boodschappen doen. Laat je kind het boodschappenlijstje oplezen per woorden. Dus in dit geval: eerst de paprika. Dan kan je kind (de winkelier) het product gaan opzoeken. Je kunt de rollen uiteraard ook omdraaien.

leespraat oefening - boodschappen

Wil je helpen?

Als je veel spulletjes in huis hebt om winkeltje mee te spelen is het soms lastig zoeken. Ook wanneer een kind een bepaald woord nog helemaal niet kent, kan het lastig zijn om te vinden wat je zoekt. Leg daarom een briefje klaar met de zin ‘wil je helpen?’. Op deze manier leert het kind dat wanneer hij iets niet weet, hij het op een eenvoudige manier kan vragen. leespraat oefening - hulpDeze zin is, in het geval van dit specifieke kind, een heel nuttige zin. Wanneer jouw kind dat helemaal niet lastig vindt, of juist iets anders moeilijk vind, verzin daar dan een woord of zin voor.

Wanneer een kind een woord niet goed leest, maak hier dan een aparte Leespraat oefening voor, door het woord in zinsdelen te hakken en opnieuw te lezen volgens de omdraaimethode. Als je een beetje slim bent, laat je woord de volgende keer weer terug komen.

leespraat oefening - geld

Afrekenen

Wanneer je mandje vol is, reken je af. Gebruik ook hier weer een geschreven woord. In dit geval heb ik de woorden ‘2 euro’ opgeschreven.

De Leespraat oefening aanpassen aan de belevingswereld en niveau van jouw kind

Wat zo mooi is aan deze Leespraat oefening, is dat je elke oefening aanpast aan de belevingswereld en niveau van jouw kind.

  • Kent je kind nog maar drie relevante woorden? Gebruik deze dan!
  • Is je kind bezig met rekenen? Maak het ‘afreken-gedeelte’ dan wat moeilijker!
  • Wil je dat je kind beter wordt in omgangsvormen? Vestig daar dan de aandacht op!

Zo kun je met eenvoudige middelen en leuke Leespraat oefening verzinnen waar je weinig middelen voor nodig hebt.

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *