Leespraat – thema eten

Matchen

Ik heb een geplastificeerde bestekset gemaakt. Het bord zit vast, de drie bestekdelen zitten vast met klittenband. Onder het leespraat thema etenbestek zitten de woorden VORK, MES, LEPEL. Op die manier moet het kind steeds goed matchen als hij de juiste besteksoort op de juiste plek wil leggen.

Het onderdeel MATCHEN is hierbij dus van toepassing.

leespraat thema etenHij mocht allereerst een voedingswaar uitkiezen wat hij lekker vond. Daarna mocht hij uit het losse bestek kiezen welke hij dacht nodig te hebben. Dit bestek mocht hij dan op de juiste plek plakken d.m.v. het MATCHEN van de woorden op het bestek en de placemat. Wanneer hij dit goed gedaan had gingen we het liedje SMAKELIJK ETEN zingen. Daarna mocht hij het eten opeten door het bestek weer te pakken.

Kiezen en benoemen

Ik heb rond het thema verschillende kaarten van voedingswaren meegenomen. leespraat thema etenBij elk voedingswaar dat het kind uitkiest kijk je of hij het lekker of vies vind. Hij moet het vervolgens neerleggen bij het juiste woord.

Vervolgens mag het kind (zonder te kiezen uit twee) resp. het woord VIES of LEKKER oplezen en daar vervolgens een voedingswaar bij zoeken.

Eerst een ronde KIEZEN en daarna een ronde BENOEMEN dus.

Een wisselzin maken

Een wisselzin is een (korte) zijn waarin één of meerdere woorden staan die het kind goed kan lezen,  en waarvan steeds maar één verandert.. Dit motiveert de kinderen omdat beginnende lezers nog niet zo’n grote leeswoordenschat hebben, maar wel graag willen presteren.

leespraat thema eten

Daarnaast kan een kind ook inzicht krijgen in de opbouw van een zin. Wanneer je één woord veranderd, veranderd de hele betekenis van een zin.

Ik heb een paar maanden geleden het kinderboek LEKKER GEZOND gerecenseerd en in dat boek zaten allemaal kartonnen voedingswaren. Deze heb ik geplastificeerd en zo kon ik alle onderdelen goed gebruiken met Leespraat, voor het thema ETEN.

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *