Leespraat – thema pannenkoeken bakken

Matchen, kiezen, benoemen

Wanneer je nieuwe woorden aan een beginnende lezer gaat leren door middel van Leespraat, werk je altijd volgens de methode MATCHEN, KIEZEN, BENOEMEN.

leespraat pannenkoeken

Eerst moet een kind twee dezelfde geschreven woorden kunnen matchen. Dan moet een kind uit twee verschillende geschreven woorden het gevraagde woord kunnen aanwijzen; kiezen dus. En bij de laatste fase moet een kind een geschreven woord direct kunnen benoemen; lezen dus.

Op school had één van de kinderen met wie ik werk pannenkoeken gebakken. Deze les zal ik als voorbeeld gebruiken.

Matchen

Schrijf, samen met het kind, op een papier welke ingrediënten je nodig hebt om pannenkoeken te maken. Vergeet dus niet om je leesles inzichtelijk te maken door met het kinleespraat-pannekoeken bakkend over het onderwerp te praten; dat is het uitgangspunt van Leespraat. Niet vlug-vlug iets opschrijven en daarna het kind laten stampen. Je kunt nu de (vier) woorden met elkaar gaan matchen door de ingrediënten nogmaals op een papier te schrijven en deze in de kolommen op de goede plaats te MATCHEN. Daarna kun je de woorden op je papier matchen met plaatjes of voorwerpen. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel nuttig en leuk.

Kiezen

Wanneer je doorhebt dat je kind het MATCHEN van de woorden aardig beheerst,

leespraat-pannekoeken bakken

kun je overgaan op de fase KIEZEN.

In dit geval heb ik het kind gevraagd welke ingrediënten je nodig hebt om pannenkoeken te maken. Noem dan stuk voor stuk op welk ingrediënt je nodig hebt. Eerst de MELK, in dit geval. Laat het kind uit twee, drie of vier losse woorden het woord MELK kiezen en pak het bijbehorende voorwerp. Doe dit ook met de andere twee ingrediënten.

leespraat-pannekoeken bakkenDan is het leuk om even toneel te spelen, waarin je ingrediënten bij elkaar gooit, roert, het beslag in de pan gooit en een pannenkoek bakt.

Zoek vervolgens ook nog even de POEDERSUIKER, door middel van MATCHEN, KIEZEN of BENOEMEN.

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *