Mayonaise maken zonder ei

Mayonaise

mayonaise maken

Net zoals vele anderen ben ik dol op mayonaise. Het zal wel de combinatie van vet, zoet en hartig zijn die mijn amygdala zo goed doet. Vanzelfsprekend toch een beetje opletten met dit goedje, zeker als het uit de supermarkt komt. Nu is het natuurlijk heerlijk om zelf mayonaise te maken, maar ik ben allergisch (geworden) voor eieren en dan kom je niet zo ver. Of toch?

mayonaise makenMayonaise maken

Wie maar lang genoeg googelt (of zoals ik laatst iemand hoorde zeggen: opgoogelt) vind voor iedere allergie wel trucjes. Zo ook voor mayonaise maken zonder ei. Het is zoals gewoonlijk weer een zeer eenvoudig recept, maar je moet wel precies te werk gaan, anders wordt het slasaus. En dat klinkt lekker, maar dat is het niet.

Ingrediënten voor de mayonaise zonder eimayonaise maken

  • 125 gram zonnebloemolie
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels water
  • zout en cayennepeper

Daar ga je!

Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en zorg dat alle zware ingrediënten (de mosterd, honing en lijnzaad) op de bodem liggen. Dan komt de truc: zet heel voorzichtig je staafmixer in de maatbeker.

mayonaise maken

Dan moet je de staafmixer op de bodem zetten en niet bewegen! Zet de staafmixer dan op volle toeren pulserend aan. Dus: aan-uit-aan-uit-aan-uit. Je moet soms even geduld hebben, maar ineens zie je dan witte vlokken naar boven drijven. Op deze manier laat het bindmiddel (het lijnzaad) binden met de mosterd en de honing.

Pas wanneer je het idee hebt dat de onderlaag dik is geworden, haal je de staafmixer van de bodem en meng je alles goed door elkaar. Dan zie je direct of het gelukt is of niet. Het is dik… of niet.

Tip

De eerste keer makenmayonaise maken ging bij mij perfect, maar daarna ging het vele malen mis. Ik bleef echter wel volhouden, omdat ik de smaak zo heerlijk vond. Wat ik had gedaan was een dubbele portie maken en dat gaat dus niet. Er is vast wel iemand die kan bedenken welke chemische reactie dan misloopt, maar in ieder geval moet je dus steeds bovengenoemde aantallen aanhouden. Sinds ik dat doe heb ik geen natte mayonaise meer!

Je kunt de mayonaise prima een tijdje bewaren als je het in een goed potje in de koelkast bewaart. Je kunt het ook gewoon lekker snel opeten!

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *