Moestuin in augustus

Hoogzomerkievitsboon moestuin

Augustus zit er op en dus gaan we langzamerhand richting de herfst. In de moestuin voelt het bepaald nog niet als herfst. Weliswaar zijn de eerste gewassen de tuin al af (tuinbonen, kapucijners, aalbessen, sjalotten en knoflook), maar verder voelt het nog als volop zomer. Zeker met afgelopen warme dagen. Omdat de tuin nog zo vol staat maak ik weer een selectie van de gewassen die ik leuk of opvallend vind.

pompoen moestuin

Pompoen

Zoals ik al eerder heb geschreven leiden we dit jaar de pompoen omhoog. We hebben drie rekken neergezet en we gaan kijken of dit lukt. Tot nu toe is de pompoen in ieder geval aangeslagen en groeit goed. We hebben aan het begin uitgebreid bijgemest, omdat pompoenen veel extra’s nodig hebben. Op moment van schrijven zijn alledrie de pompoenen tot boven de rekken uitgegroeid. Mensen die pompoen kweken, weten dat deze gewassen echt een enorme groeikracht hebben.

pompoen moestuinOok de eerste pompoentjes steken de kop op. Op het moment dat de pompoenen wat groter worden zullen we ze moeten aanbinden zodat de druk op de stelen niet te groot wordt. Of het gaat lukken is nog de vraag, maar we zien geen reden waarom het zou mislukken. Ik kan echt niet wachten op die heerlijk smaak van onze flespompoentjes! Heerlijk in blokjes uit de oven met geroosterde aardappels erbij!

Boerenkool

Van een tuinbuurman hebben we kleine boerenkoolplantjes gekregen. We zouden zelf ook boerenkool zaaien en op moment van schrijven hebben we dat ook gedaan. Maar zo’n aanbod slaan we maar zelden af. Feit is wel dat het nu dus augustus is en de boerenkool toch al oogstrijp is. Maar daar is een oplossing voor.

Boerenkool moestuin

Zoals veel mensen wel zullen weten kunnen je kolen geteisterd worden door witte vlieg. Wanneer je je gewassen niet afdekt met fijn gaas, heb je daar eigenlijk sowieso last van. Een andere tuinbuurman adviseerde mij om de bladeren van de boerenkool af te snijden, goed uit te slaan om de meeste vliegen eruit te krijgen. Dan leg je de bladeren een dag of een paar uur in de tuin. Wanneer je dat gedaan hebt, leg je de bladeren in een emmer water. Op die manier schijn je de vliegen er eenvoudig uit te krijgen. Ik heb op dit moment nog niet geoogst, maar volgende week gaan we dat doen. Nu zijn de bladeren op z’n mooist namelijk.

Dan heb je nog het euvel van ‘boerenkool in augustus’. Omdat we zoveel andere groenten hebben, heb ik nog niet zo heel veel zin in boerenkool. Maar daar is een trucje voor. Wanneer de boerenkool schoon is gemaakt vries je deze in. Na een paar dagen haal je de boerenkool weer uit je vrieskist en knijp of sla je de boerenkool fijn. Dat gaat natuurlijk heel eenvoudig omdat de blaadjes bevroren zijn. Wanneer je de boerenkool fijn hebt gemaakt, stop je het weer terug in de vriesvak. Zo bespaar je ruimte en komt er een moment in de herfst of winter dat je blij bent met je voorraadje!

Snijbonen

snijbonen moestuin

Net als vorig jaar kweken we snijbonen. Wij hebben gekozen voor hoge pronkbonen.

Die hebben namelijk zulke prachtige rode bloemen. Je moet echter wel heel alert zijn. Je moet je bonen écht op tijd plukken, want laat je ze twee dagen te lang hangen, kun je er iemand de hersens mee inslaan. Maar mits op tijd geplukt zijn ze heerlijk! Je kunt ze (als één van de weinige bonensoorten) redelijk goed invriezen. stokbonen moestuinDat mag ook wel, want ik heb tot nu toe (en ik overdrijf niet) al zeker acht kilo stokbonen geplukt.

Wanneer het toch voorkomt dat je bonen hebt hangen die ‘te ver’ zijn. Laat deze dan vooral hangen. Er gaan zich namelijk knalroze boontjes vormen in de peulen. Zodra de peulen een beetje bruin worden neem je ze mee naar huis en haal de je roze boontjes uit de schil. Nu heb je zowel zaad voor stokbonen voor volgend jaar, als droogbonen om op te eten!

knoflook moestuin

Sjalot en knoflook

Eén van de gewassen waarvoor het seizoen ook is afgelopen, zijn de knoflook en sjalotten. Ondanks het relatief kleine oppervlak waarop we deze gewassen hebben geweekt, hebben we toch een redelijk grote opbrengst. sjalot moestuinDe foto van de knoflook geeft overigens niet de hele oogst weer. Beide gewassen hebben we laten drogen in de kas en mochten na een goede week mee naar huis. Daar hebben we de stelen afgeknipt, schoongemaakt en opgeborgen op een koele en donkere plek. Daar kunnen we vanaf nu zeker een half jaar doen.

Quinoa

Ook de quinoa maakt een nieuwe fase door.

quinoa moestuin

Ze begint nu te verkleuren (als het goed is in allerlei verschillende kleuren). Vooral de roze kleur, zoals op de foto te zien, begint door te breken. Omdat de ‘pluimen’ erg zwaar beginnen te worden heb ik de quinoa, samen met een buurman, op gebonden. Op deze manier hoop ik te voorkomen dat ze omvallen en gaan rotten. Voor het verder verloop dat de teelt van quinoa weet ik nog weinig. Het wordt een kwestie van intuïtie.

chinese boontjes

Chinese boontjes

Op de plek waar eerst de tuinbonen stonden, hebben we nu Chinese boontjes geplant. Met een beetje geluk en een beetje warmte kunnen we in oktober nog wat verse boontjes eten. Tot nu toe ziet het er goed uit. Ze zijn nog vrij klein, maar ogen gezond en de eerste bloempjes laten zich zien. Dat lijkt me een goed teken.

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *