Moestuinplan 2016

Een nieuwe tuin

In de zomer van 2016 zijn onze buren met hun moestuin gestopt. Dat was voor ons heel jammer, want het waren heel gezellige buren. Aan de andere kant schiep dat voor ons de mogelijkheid om hun tuin over te nemen. Moestuinplan 2016Hoe vaak krijg je nou de kans om een aangrenzende, mooie, goed onderhouden moestuin over te nemen. Na even dubben hebben we dat dus gedaan. En nu zijn we de trotse eigenaars van maar liefst 300 vierkante meter moestuin. Tijd voor een nieuw moestuinplan dus!

Een nieuw moestuinplan

Ieder jaar heb ik opnieuw veel plezier in het maken van een moestuinplan. In dat plan schrijven we alles wat we willen zaaien, uitplanten en oogsten voor het komende jaar.Moestuinplan 2016-per bed Sommige mensen planten en zaaien gewoon wat hen op dat moment goed lijkt, maar voor ons is een (redelijk) strak van van belang. Dat komt met name omdat wij als streven hebben dat wij het hele jaar rond van de moestuin kunnen eten. Tot nu toe is dat gelukt! Als je geïnteresseerd bent, kun je hier ons moestuinplan (per bed) voor 2016 bekijken. NB. De letters V, H en N voraan het schema staan voor voor-, hoofd- en nateelt.

Ben je nog meer geïnteresseerd? Of wil je wat “plannings-inspiratie” opdoen voor je eigen moestuin? Kijk dan ook nog even hier, naar het volledig uitgeschreven moestuinplan. Hierin beschrijf ik welke activiteit we in welke maand moeten doen om het hele jaar van de moestuin te kunnen eten.

Nieuwe groenten

Net als ieder jaar gaan we ook dit jaar weer aan de slag met gewassen die we nog niet eerder hebben geteeld. Dit jaar hebben we gekozen voor doperwten en sojabonen. Dat zal niet al te veel problemen opleveren, aangezien we al veel ervaring hebben met verschillende peulvruchten.

We gaan dit jaar ook voor het eerst beginnen met zaaiui, dat betekent dat je een ui dus van zaadje af aan opkweekt. Dit gaan we proberen naast de voor ons bekende pootuien; een klein uitje in de grond stopt en dan uitgroeit tot een grote ui. Net even anders dus.  Dit wordt voornamelijk het project van Walter, die zich hier in gaat verdiepen.

moestuinplan hon-tsai-taiDan hebben we nog de Hon Tsai Tai en de Kailaan Broccoli. Twee soorten kolen uit het Oosten. Hon Tsai Tai is een soort bloemetjes met een koolachtige stengel en blad, waarvan je alles kunt eten. moestuinplan kailaan-broccoliKailaan Broccoli is een broccoli-achtige, met een broccoli-achtige stengel en roosjes, maar dan heel klein. Het schijnt een stuk eenvoudiger te zijn dan gewone broccoli. We mogen toch wel zeggen dat dat laatste bij ons op de moestuin een aardig fiasco was in 2015. We gaan het in 2016 wel weer proberen, maar in wat mindere mate!

Beide groenten (en nog veel meer) hebben we gekocht bij De Nieuwe Tuin; een prachtige website waar we dit jaar veel zaden hebben gekocht. Ga daar vooral even kijken als je houdt van oude of onbekende rassen.

moestuinplan-rapunzelTot slot gaan we drie soorten vergeten wortelgroenten kweken. Dit doen we samen met andere mensen van de moestuin om te vergelijken en te kijken wat we er van vinden; de haverwortel, kliswortel en rapunzel. Ik heb er verder nog weinig kennis van, maar het schijnt iets weg te hebben van schorseneer. Een soort groenten die we óók nog nooit hebben gekweekt! Maar ik voorzie geen problemen in de teelt hiervan. Ik ben alleen maar heel erg benieuwd!

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *