Pastinaak kweken in de moestuin

Pastinaak kweken in de moestuin is één van de meest lonende groenten die er is. Het is niet moeilijk, pastinaak kwekenje hebt minder of geen last van de wortelvlieg en het is zo lekker!

Pastinaak kweken

Allereerst: koop altijd nieuw pastinaakzaad. Dit zaad is namelijk extreem kort kiemkrachtig en moet dus altijd hetzelfde jaar worden gebruikt! Je kunt het wel proberen, maar omdat de kiemtijd zo lang is, kom je (te) laat achter of het zaad aanslaat.

Pastinaak  zaai je altijd ter plekke in de volle grond op het bed van de wortelgewassen. Wij hebben de pastinaak eind februari gezaaid. pastinaak kwekenDe grond van de pastinaak moet uitgebreid luchtig worden gemaakt. De pastinaken gaan immers de grond in en je wilt dat je mooie, rechte punten krijgen.

Dan moet je gaan zaaien. Dit doe je door met een lange stok een raster in de grond te maken op de juiste afstand. Op de punten waar de lijnen elkaar kruizen doe je pastinaakzaadjes in de grond. Het duurt, naar mijn mening, altijd eindeloos voordat plantjes opkomen, dus vergeet niet om met stekertjes (of iets anders) aan te geven waar je gezaaid hebt. Dat is net iets makkelijker onkruid verwijderen! De kiempjes hebben een heel specifieke vorm, dus als je met je neus boven de grond gaat hangen kun je makkelijk onderscheiden. Dan wordt het een paar weken priegelen door steeds te kijken waar de pastinaakkiempjes ook alweer staan en waar het onkruid. Met de hand moet dit worden verwijdert. En andere oplossing heb ik nog niet gevonden.

Pastinaak verzorgen

Dat is zeer eenvoudig, want als de plant eenmaal wat groter is, oogt (en is) hij erg sterk. pastinaak kwekenWater geven en onkruid wieden zijn de twee dingen die je goed moet doen. Onkruid wieden vonden wij aan het eind wel wat lastiger, omdat het blad van de pastinaak vrij groot wordt. Het schoffelen wordt dat aan het einde van het seizoen een beetje een rotwerkje, naar mijn mening.

Pastinaak oogsten

Dat is altijd een verrassing! Omdat pastinaak onder de grond groeit zie je niet wat er pastinaak kwekenonder zit. Het zijn net twintig cadeautjes! Dit jaar ben ik uitermate tevreden met onze pastinaken. Er zit één kleintje en één gebarsten bij. De rest is allemaal kaarsrecht en helemaal gaaf.

Ze hadden waarschijnlijk nog wel een tikkie groter kunnen worden, maar wij gaan proberen een tweede teelt te laten groeien op hetzelfde bed.

Nateelt pastinaak

Nu de pastinaken half juli geoogst zijn hebben we het bed zorgvuldig weer onkruidvrij gemaakt. De grond is weer goed los gemaakt en we hebben kali op het bed gestrooid. Dat is een meststof die vooral geschikt is voor wortelgewassen. Verder weet ik daar (nog) niet zoveel van.pastinaak kweken

In ieder geval gaan we komende week een tweede serie pastinaak zaaien zoals hierboven staat beschreven. Als het goed is hebben we in de winter dan opnieuw pastinaken. Misschien wat kleiner en minder goed gelukt. Maar misschien gaat het prima en hebben we dubbele opbrengst.

En zo begint de cyclus komende week opnieuw!

 

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *