Pompoen telen in de moestuin

In 2014 hebben we pompoen geteeld. Pompoen is een heel eenvoudige groente om te telen en dat is voor een beginnende moestuinder wel erg de moeite waard natuurlijk.

Pompoen Moestuin

De pompoen (hiernaast aan de rechterkant op de foto) hoefde pas laat in het jaar gezaaid te worden en bleven (in onze beleving) toch heel erg lang kleine plantjes. Totdat een tuin-buurman zei: ‘als je zo meteen terug komt van vakantie groeit hij tot aan je kas’. En uiteraard had de buurman gelijk en bedekte de pompoenplant bijna de hele tuin. De bladeren zijn groot en de plant is wel mooi om te zien, maar ons viel de opbrengst wel tegen. Waarschijnlijk komt dat omdat we tussendoor geen enkele bijbemesting hebben gegeven.

De plant heeft echt zo’n 4,5 vierkant meter in beslag genomen en we hebben er drie volgroeide  en een stuk of vijf kleinere pompoentjes van geoogst. Deze pompoentjes waren overigens allemaal even heerlijk, maar het is wel zonde van al die ruimte.

pompoen moestuinDaarom hebben we dit jaar besloten om de pompoen, bij wijze van experiment, de lucht in te laten groeien. We hebben van lange houten palen en drie tuinrasters rekken gemaakt voor de pompoen. Onderaan het linkerrek laten we zo vroeg mogelijk (rond 25 mei uitplanten) de eerste pompoen groeien en aan het rechterrek komt zo laat mogelijk (rond 22 juni uitplanten) de tweede pompoen. Het middelste rek is dan voor allebei om tegen aan te groeien.

Uiteraard moet je voor deze actie wel een kleine pompoen gebruiken. Wij hebben Butternut pompoenen; een kleine zachtoranje flespompoen. Deze zijn, als het goed is, licht genoeg om zelfstandig te blijven hangen en als ze toch te zwaar worden, moeten ze een beetje opgebonden worden.

1 Comment

  1. Simone

    Hallo Isadora, even een reactie op je colom over de pompoenen
    Op mijn tuin laat ik de pompoenen ook tegen een rek aan groeien maar het rek staat niet verticaal maar ligt wat schuiner twee rekken schuin tegen elkaar geplaatst. Ze vangen daardoor meer zon maar bovenal Hebben de zware pompoenen zo ook steun ze liggen dus als het ware op het hekwerk. Misschien heb je iets aan deze tip vr. Gr. Simone

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *