Rekenlijn – Getallenlijn 7 t/m 10

De getallenlijn

De getallenlijn is een middel dat je gebruikt bij kinderen die al wat verder zijn met de rekenvoorbereiding en langzamerhand overgaan tot het rekenen van nul tot tien. Dit doe je om kinderen een goed beeld te laten krijgen van de verschillende getallen onder de tien.

getallenlijn t/m 10

Op een getallenlijn wordt duidelijk visueel gemaakt hoe zo’n getal eruit ziet. Het getal VIJF bijvoorbeeld, ziet er op de getallenlijn uit als precies op de helft en dat hoef je dus niet steeds opnieuw af te tellen.

Getallen matchen

Laat het kind eerst de cijfers (zoals op foto 1 te zien is) matchen met een los kaartje van de getallenlijn. Deze getallenlijn kun je vormgeven op verschillende manieren. In dit geval is de lijn vormgegeven met een pionnetje boven het streepje van het getal 7. In dit geval heb ik het kind alleen een blad laten matchen van 7 t/m 10. Op die manier maak je opdracht wat kleiner en behapbaar. Je kunt natuurlijk de getallen 0 t/m 10 door elkaar aanbieden. Of alleen de getallen 1 t/m 3. Alles geheel afhankelijk van het niveau van jouw kind.

Visueel maken

Wanneer het kind het getal 7 en de getallenlijn van 7 heeft gematcht, kun je het nog een beetje meer visueel maken.

getallenlijn t/m 10

Ik heb dat gedaan door paarse dino’s te geven en hiervan 7 op de bovenste getallenlijn te laten plaatsen. Ik leg steeds de nadruk op de VIJF (dit is precíés op de helft). Wanneer het kind dit gedaan heeft, heb ik het op een tweede manier visueel gemaakt door de rode dino op de streep van het getal 7 te zetten.

Er zijn dus twee verschillende getallenlijnen; de bovenste in de vorm van blokjes en de onderste met streepjes.

Pas wanneer je één getal helemaal hebt gedaan, ga je door het een volgend getal. Je kunt dit doen op volgorde, of door elkaar. Afhankelijk van het niveau en aandachtsspanne van het kind.

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *