Rekenlijn – Verschil Links en Rechts

De L van Links

Om te kunnen rekenen moet je een goed inzicht hebben in verschillende ruimtelijke begrippen. rekenlijn links rechtsHet verschil tussen links en rechts is daar één van.

Allereerst heb ik een tekening gemaakt van twee handen waarbij ik heb laten zien dat de wijsvinger en duim van de linkerhand de letter L vormen.

Links of rechts?

Dan een stapje verder. Maak in het midden van een leeg vel een streep en leg uit welke kant links of rechts is. Vouw een reepje papier aan de bovenkant om en schrijf daaronder de woorden links en rechts.

rekenlijn links rechts

Begin eenvoudig: leg één voorwerp resp. aan de linker- of rechterkant en vraag: “aan welke kant ligt de slang?” De opdracht die daarna komt is weer een stapje lastiger. rekenlijn links rechtsGeef het kind het voorwerpje en zeg: “leg de krokodil aan de rechts-/linkerkant.” Vanzelfsprekend herhaal de opdracht meerdere malen.

Telkens wanneer het kind antwoord op de vraag heeft gegeven, keer je het bovenste flapje om, zodat gecontroleerd kan worden of het antwoord goed is.

Nog een stapje verder

Tot slot kun je nog een stapje verder gaan. Maak een blad verdeelt in vier vlakken zoals op de foto te zien is.

rekenlijn links rechts

Maak daarbij vier kaarten met de woorden: links boven, rechts boven, links onder en rechts onder. Laat het kind nu de juiste kaartjes op de juiste plek leggen. Eventueel kun je daar als hulpmiddel één van de twee eerdere blaadjes gebruiken.

Wanneer je kind nog weer een stap verder is: kun je aan blad maken dat in negen vlakken is verdeelt. Daarover in een volgende post meer.

 

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *