Tuinbonen dubbeldoppen

Tuinbonen dubbeldoppen

Tuinbonen dubbeldoppen is, naar mijn mening, in veel gevallen een overbodige klus.

Ik vind zelf het werk wel meevallen maar de hoeveelheid eetbare tuinbonen slinkt wel met een kwart.tuinbonen kweken

Echter, wanneer je een moestuin hebt, heb je wel eens een aantal bonen die eigenlijk te lang hebben gehangen. Deze bonen hebben als kenmerk een harde schil te hebben en hebben een glimmend uiterlijk. Wanneer je de tuinbonen uit hun schil haalt zie je dat ze heel groot zijn en veel witter van kleur dan de jonge boontjes. Het witte velletje van de tuinboon wordt na het koken wat stugger en ook wat bitterder. Daarom bestaat het dubbeldoppen.

Hoe moet je dubbeldoppen?

Uiteraard haal je eerst alle boontjes uit hun schil. Daarna zet je een pan water op het vuur.

tuinbonen dubbeldoppen

Handig vind ik het om water te koken in de waterkoker en daarna al kokend in de pan te gooien. Op het moment dat het water kookt doe je de boontjes erin en blancheert ze zo’n drie minuten.

Gooi daarna de geblancheerde boontjes in koud water om af te koelen en het koken te stoppen.

Zodra de boontjes een beetje zijn afgekoeld zie je dat hun witte jasje onmiddellijk te groot wordt. Haal ze dan uit het water en maak met je nagel een sneetje in het witte velletje.

Nu ploepen de knalgroene boontjes er heel gemakkelijk uit.

Het lekkerst is om deze dubbelgedopte tuinbonen even kort te bakken of te wokken. Koken vind ik niet nodig en ook een beetje afbreuk doen aan de smaak!

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *