Tuinbonen kweken in de moestuin

Tuinbonen kweken

Dit jaar zijn we voor het eerst begonnen met tuinbonen kweken in de moestuin. Dat is een heel eenvoudige groente om te kweken.

tuinbonen kweken

Tuinbonen groeien aan een soort boompje van zo’n meter hoog en hebben relatief weinig verzorging nodig.

Om te beginnen zijn we met een experiment begonnen wat betreft het opkweken op van de tuinbonen. We hebben de helft van de tuinbonen voorgezaaid in potjes potgrond in de kas. De andere helft hebben we terplekke op het bed gezaaid met daaromheen yoghurtbakjes zonder bodem om de zaden te beschermen.

Gisteren hebben we de tuinbonen, na de laatste oogst, tuinbonen kwekenuit de grond getrokken en het tuinbonenseizoen zit er voor ons dus op. Terugkijkend hebben we niet het idee dat één van beide groepen tuinbonen voor onze de voorkeur heeft. Alle planten hebben ons ruim voorzien van bonen en ze zagen er allen gezond uit. Ook viel het ons op dat de tuinbonen die waren voorgezaaid toch even snel ‘op’ waren als de andere planten. Volgend jaar gaan we alle tuinbonen terplekke zaaien, omdat dat gewoon veel ruimte in de kas scheelt.

De groei van tuinbonen

Begin maart zijn de tuinbonen de grond ingegaan. Dat moet zo vroeg om de bonenluis tegen te gaan. tuinbonen kwekenHoe warmer het wordt, hoe groter de kans op luizen. En dat wil je niet. Ze kunnen de tuinboontjes binnenin niet aantasten, maar een smerig werkje wordt het wel!

We hebben regelmatig kunnen oogsten en hebben de planten op het juiste moment getopt. Toppen doe je door de bovenste ‘pluk’ bladeren weg te knippen zodra de onderste bonen van de plant dik beginnen te worden. De ene tuinder zegt dit te doen na vijf etages, een andere zegt het te doen na acht etages, weer een ander heeft een vaste datum om te toppen. Mijn advies: goed opletten en liever te vroeg dan te laat! Deze toppen, mits niet aangetast door luis, kun je trouwens ook nog eten!

Tuinbonen oogsten

Het oogsten van tuinbonen vind ik een leuk werkje om te doen. De plant heeft geen stekels of haren, er vliegen weinig beesten rond en de bonen zijn eenvoudig te plukken door ze rond hun eigen as te draaien. tuinbonen kwekenJe plukt de bonen als je het idee hebt dat ze mooi rond en vol zijn. Ook voor tuinbonen geldt: liever te vroeg dan te laat. Zodra de bonen gaan glimmen en hard aanvoelen ben je eigenlijk te laat.

Onze ervaring was dat de eerste jonge boontjes heel klein waren en dat we uit een grote zak tuinbonenpeulen maar zeer weinig boontjes haalden. Maar binnen een week sloeg dat om en waren we genoodzaakt om regelmatig te plukken omdat de peulen als snel groot werden.

Nu aan het einde van het seizoen zijn er veel peulen hard en eigenlijk te groot. Maar dan heb je als oplossing altijd nog het dubbeldoppen!

Tuinbonen doppen

Ook tuinbonen doppen is een heerlijk werkje. Je schijnt het volledig met je blote handen te kunnen doen, maar ik heb er toch altijd een mesje bituinbonen kwekenj. Zeker de jonge tuinbonen hebben mij iets te veel flexibiliteit. Het is heel eenvoudig: je snijdt er een klein topje af en maakt met je mes van boven naar beneden een heel ondiep sneetje. Nu kun je daar je vinger inzetten en zo gaat het boontje open. Was de tuinboontjes even kort en nu kun je ze verwerken voor je maaltijd.

Tuinbonen bewaren

In de schil schijn je ze een weekje in de koelkast te kunnen bewaren. tuinbonen kwekenIk vind zelf dat de kwaliteit wel snel achteruit gaat, dus ik bewaar ze niet meer dan een paar dagen. Lekkerder is natuurlijk om ze dezelfde dag op te eten!

Als je, zoals wij, veel tuinbonen in weinig tijd hebt, kun je ze invriezen. Dat doen wij gewoon rauw. Lees hier hoe je dat doet.

Nateelt tuinbonen

Goed. De tuinbonen zijn dus van hun bed afgehaald. Ik heb alle planten afgeknipt en tuinbonen kwekende laatste tuinbonen eraf gehaald. Daarna heb ik alle wortels eruit gehaald en aan de kant gelegd. Ik het bed onkruidvrij gemaakt en even een beetje luchtig geschoffeld.

Nu komt het mooie! Tuinbonen slaan stikstof op hun wortels. Dat kun je letterlijk zien zitten in de vorm van kleine witte bolletjes. Dit stikstof kan heel nuttig zijn voor de planten die je als nateelt wilt gebruiken. De afgeknipte wortels heb ik op het bed gelegd en nu gaat hopelijk de regen zijn werk doen; door het vallende water tuinbonen kwekenverdwijnt de stikstof in de grond en daar heeft de bodem weer profijt van. En de nateelt natuurlijk! Je kunt een standaard nateelt neerzetten, zoals sla, andijvie of radijs. Maar wij willen dit jaar proberen om er nog slaboontjes op te zetten. Dit heeft een tuinbuurman ons aangeraden en hij zegt dat hij in oktober nog verse boontjes plukt. Dat wil ik zien!

 

 

1 Comment

  1. Eric

    Ik zit er ook over te denken nu heb ik pas de tuinbonen geplukt (veel bonen twee tassen vol en er komt nog aan) en over een goede week is het over en wat dan. Ik wil er weer bonen neerzetten. Maar ik weet niet of u nog last heeft gehad met ziektes. Met kolen word afgeraden op de gehuurde volkstuin. Vorig jaar één keer gedaan, twee kolen met knolvoet. Graag hoor ik nog of u nog ziektes heeft gehad.

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *