Recensie Verrot Lekker

Verrot Lekker bij Mangiare

Een paar weken geleden luisterde ik naar het radioprogramma Mangiare van radio1.

verrot lekker

Manlief en ik luisteren al jaren naar podcasts, luisterboeken, hoorspelen of radioprogramma’s voor het slapen gaan. Al heel lang is Mangiare één van mijn lievelingsprogramma’s op de radio. Het gaat over eten en koken en door de schwung waarmee het programma gemaakt wordt, blijft het luchtig en is het nooit pretentieus. Wel kun je er allerlei leuke ideeën opdoen.

Verrot Lekker

In de aflevering van 29 mei 2015 was Christian Weij te gast, fermentatiespecialist en fooddesigner. Hij vertelde over zijn boek Verrot Lekker en hoe leuk het is om voedsel te fermenteren.

verrot lekker

Fermenteren is het laten rotten van voedsel, op zo’n manier dat eetbaar blijft en zelf lekkerder en gezonder wordt! Een bekend voorbeeld hiervan is het maken van zuurkool. Dat wordt immers gemaakt van witte kool, zout en kruiden. Ook koffie, chocolade en vanille zijn gefermenteerd.

Christian Weij vertelde in deze radio-uitzending dat er een boek zou uitkomen: Verrot Lekker. Een boek volledig gewijd aan het fermenteren van voedsel. Dat had meteen onze aandacht, want fermenteren is (voor een deel) het langer houdbaar maken van producten. En met een moestuin ben je altijd op zoek naar manieren om je groente en fruit langer te bewaren.

Niet alleen groente

verrot lekker

Het boek Verrot Lekker is onderverdeeld in zeven delen:

  • groente
  • fruit
  • kruiden en specerijen
  • noten, zaden en peulvruchten
  • granen
  • zuivel
  • vlees, vis en eieren

Veel van de recepten zijn zeer eenvoudig te doen en mijn oog is al gevallen op een aantal recepten. Zo ga ik binnenkort beginnen met het recept voor ‘bietenblokjes met vanille’, ‘klassieke zoute snijbonen’, ‘echte tomatenketchup’ en ‘klassieke Hollandse zuurkool’. Dit zijn dan alleen nog de plannen voor het maken van de groenterecepten.

Ik ben ook benieuwd naar de ‘meloenazijn’, ‘rode bessen soda’ en ‘mosterd’.verrot lekker

Tot slot staan er nog recepten in voor verschillende zuivelgerechten, waarbij mijn oog is gevallen op: ‘feta’, ‘geitenkaasjes’, ‘labne’ en ‘ricotta’.

Ik heb zo’n vermoeden dat ik de komende tijd wel wat recepten ga uitproberen uit dit leuke, mooi vormgegeven boek. Het oogt echt een mannenboek met stoere producten, echte mannenhanden en veel ruw hout.

 Lekker Verrot kopen

Als cadeautje voor Manlief (en een beetje voor mezelf) heb ik Verrot Lekker besteld. Er waren geen verzendkosten en de auteur heeft zelfs nog een opdracht voorin het boek geschreven. Hoe leuk!

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *