Vissen met Leespraat

Visspel

Een visspel voor Leespraat

Wanneer je bezig bent met jonge kinderen met Leespraat is het belangrijk om de oefeningen aantrekkelijk te maken. Op de foto zie je een visspel dat ik heb gemaakt voor een beginnende lezer. Op dit moment leest hij één woord, namelijk zijn eigen naam.

Zelf maken

Ik heb een aantal kaartjes gemaakt (en geplastificeerd) met zijn naam en een aantal kaartjes met voor het kind aantrekkelijke afbeeldingen. Daar heb ik overal een paperclip aangemaakt met aan de achterkant een plakbandje. Omdat dit kindje maar één woord kan lezen heb ik er voor gekozen om ook plaatjes toe te voegen. Anders leest hij steeds hetzelfde woord en dat is niet alleen saai, maar ook nog eens veel te gemakkelijk.

Alles twee keer lezen

Deze woorden en afbeeldingen gooien we één voor één in het “zwembad” en roepen dan heel hard: “Buurman&Buurman gaan zwemmen”, “Taeke gaat zwemmen” etc. Op deze manier leest en ziet hij alle woorden en plaatjes al één keer. Daarna gaan we ze natuurlijk weer opvissen. En dan vraag ik: “wie heb je opgevist/gevangen”? Een kind geeft misschien niet altijd het goede antwoord, maar hou vol en blijf net zo lang wachten en stimuleren totdat het kind het juiste woord zegt. Wanneer een kind er echt niet uitkomt mag je uiteraard helpen.

Wanneer je deze opdracht heb gedaan heb je alle woorden in ieder geval twee keer gelezen en heb je ook nog eens leuk gespeeld. Zeker als je niet alleen de tijd neemt voor het lezen an sich maar ook voor het vissen zelf.

Woorden Leespraat toevoegen

Uiteraard voeg je zelf nieuwe woorden toe wanneer dit nodig is. Op dit moment (we zijn inmiddels alweer een week verder en dit kindje leert snel) gaan we beginnen met het toevoegen van het tweede woord, namelijk AU. Wanneer hij nog een derde woord heeft aangeleerd ga ik afbeeldingen weghalen. Uiteindelijk is het natuurlijk gewenst om Leespraat te doen zonder afbeeldingen.

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *