Zelf kaas maken

kaas makenIk wil altijd al een cursus kaas maken volgen, maar tot nu toe is dat er nog niet van gekomen. Ik  heb echter wel een leuk recept gevonden voor het maken van panir of paneer, een Indiase kaas. Zoals alle receptjes die ik leuk vind, is ook deze weer té eenvoudig! Zo kun je makkelijk zelf kaas maken.

kaas makenJe hebt maar drie ingrediënten nodig: één liter melk, azijn of citroensap en een beetje zout. Je hebt ook een stuk kaasdoek nodig, maar een ander heel fijn geweven stof kan ook.

Allereerst breng je de melk aan de kook. Zodra de melk kookt zet het vuur uit en voeg 1 eetlepel azijn of citroensap toe. Even goed roeren en als het goed is gaat de melk dan onmiddellijk klonteren. Laat deze geklonterde melk zo’n tien minuten staan.

kaas makenPak je kaasdoek en leg deze in een zeef. Gooi hier de panir in, voeg zout naar smaak toe en laat het goed uitlekken. Als je een beetje slim bent vang het vocht op. Dit vocht heet wei en kun je weer voor andere dingen gebruiken.

Zorg ervoor dat je iets zwaars op de panir (nog in de kaasdoek) legt en zet het weg in de koelkast.

kaas makenDe panir oogt een beetje als een kruising tussen mozzarella en feta en is heel zacht van smaak.

Je kunt de panir rauw eten, maar het ook heel lekker om het even te bakken. Je krijgt dan een lekkere vleesvervanger.

Geef jouw reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *